فهرست مطالب

فصلنامه تاریخ
پیاپی 19 (زمستان 1389)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/11/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نصرالله پورمحمدی املشی*، سمیه انصاری صفحه 7
    موقعیت استراتژیک گرجستان، آن را از ازمنه ی دور در منظومه ی منافع قدرت های بزرگ نظیر ایران، عثمانی و روس ها قرار داد و هر یک به فراخور منافع خویش سیاست هایی در آنجا اعمال نمودند که تنش ها و منازعاتی بس طولانی بین آنان را به دنبال داشت زیرا تحقق اندیشه های اقتصادی عثمانی، پیوستگی جغرافیایی بین مناطق مفتوحه در قفقاز و کسب اقتدار مذهبی و سیاسی در شرق با سیطره بر گرجستان میسر می شد و در این راستا عثمانی با دولت صفویان مدعی دیگر قدرت در گرجستان مواجه گردید که آنان نیز در پی تحقق اهداف تجاری و نظامی خویش بودند. بنابراین هر دو قدرت برای اثبات برتری ورزیدند. مقاله حاضر با روش توصیفی - تحلیلی بر پایه ی منابع کتابخانه ای درصدد پاسخگویی به این سوالات است؛ چه عواملی سبب ایجاد تنش و منازعه ی ایران و عثمانی در گرجستان گردید؟ و آن دو قدرت جهت نفوذ بیشتر در گرجستان چه راهکارهایی در پیش گرفتند؟
    کلیدواژگان: گرجستان، صفویان، عثمانی
  • ابراهیم باوفا، علی خوش نامی صفحه 25
    حکومت سلجوقیان از جمله حکومت های ترک تبار بود، که با شکست غزنویان در سال 431 ه.ق شکل گرفت. در این دوره، وسعت امپراطوری سلجوقیان از مرزهای غربی چین (کاشغر و ختن) تا دریای روم گسترش پیدا کرد و یک دولت قدرتمند در سرزمین ایران پا گرفت، دولتی که تا سال 590 ه.ق یعنی بیشتر از یک سده و نیم دوام یافت. سلاجقه در طول حکومت 161 ساله ی خود با 9 نفر از خلفای عباسی هم عصر بودند. آنان برای مقبولیت و مشروعیت حکومت خود نیازمند تائید و حمایت معنوی خلیفه ی عباسی بودند. بنابراین خلیفه ی عباسی را به رسمیت شناخته و در قبال آنها سیاست مسالمت آمیزی را پیش گرفته، و سعی نمودند رابطه ی عمیق و نزدیکی را با آنان برقرار نمایند. از سوی دیگر دستگاه خلافت عباسی نظربه برخی تحولات سیاسی در ایران و بغداد و مهمتر از همه ضعف سلسله آل بویه، از این فرصت تاریخی استفاده کرده و به عنوان اهرم قدرت و بازسازی خلافت، به سلجوقیان متوسل شدند و به نام آنها خطبه خواندند. در این نوشتار برآنیم که عناصر تاثیرگذار در تعاملات سیاسی سلاجقه از دوره ی طغرل تا برآمدن برکیارق با خلفای عباسی (القائم و المقتدی) و تاثیر پیامدهای آن را بررسی کنیم.
    کلیدواژگان: طغرل، آلب ارسلان، ملکشاه، القائم، المقتدی، تعاملات سیاسی
  • احسان اشراقی، حسن شادپور صفحه 48
    همانطور که می دانیم حاکمیت و مغول تشکیلات ایلخانان در ایران از ادوار مهم و سرنوشت ساز تاریخ این کشور محسوب می شود.
    نظام مالیاتی که در این دوره به کار گرفته می شد از ویژگی های خاصی برخوردار بود از سویی ریشه در آداب و رسوم کوچرویی داشت که از آن همه مردم ملزم به پرداخت آن بودند. از سوی دیگر با ورود به ایران و ممالک دیگر، سنت ها و روش های مالیاتی ملل مغلوب در بین آنان مورد پذیرش واقع شده و تا جایی که منافع آنها را تامین می کرد به کار گرفته می شد.
    کتاب نزهه القلوب تالیف حمدالله مستوفی قزوینی اثری است که به طور دقیق و مفصل در رابطه با میزان مالیات ها و چگونگی اخذ آنها مطالبی را بیان نموده است. با توجه به اینکه حمدالله مستوفی خود در مصدر امور قرار داشته و به دفاتر و گزارش های دولتی دسترسی داشته لذا گزارش های وی برای ما از اهمیت زیادی برخوردار است مقاله حاضر تلاش می کند با تاکید بر مطالب نزهه القلوب به بررسی نظام مالیاتی ایلخانان بپردازد.
    کلیدواژگان: ایران، ایلخانان، نزهه القلوب حمدالله، مستوفی قزوینی، مالیات
  • حجت فلاح توتکار، جواد سخا، یحیی آریابخشایش صفحه 66
    به فاصله چند ماه بعد از پیروزی انقلاب مشروطه نخستین لژ رسمی فراماسونری در تهران با عنوان «لژ بیداری ایران» تاسیس یافت که تابع لژ شرق اعظم / گرانداوریان فرانسه بود. در این لژ بسیاری از رهبران مشروطه و فعالان عرصه سیاست و فرهنگ عضویت داشتند که همین امر بر گستره وسیعی از مناسبات و تاثیرات آن لژ با کانونهای قدرت در عصر مشروطیت تاثیر مستقیم نهاد. در یک بررسی کلی می توان مجلس شورای ملی، دولت و دربار را سه کانون مهم عصر مشروطه به شمار آورد که لژ بیداری ایران پیوندهای گاه دوسویه با آنها برقرار ساخته بود. وچون نهاد مجلس شورای ملی مهمترین و بنیادی ترین دست آورد انقلاب مشروطه محسوب می شد، بیش از دو کانون دیگر مورد توجه دست اندارکاران لژ بوده، بیشترین روابط را با آن ایجاد نمود.
    کلیدواژگان: فراماسونری، انقلاب مشروطه، لژ بیداری ایران، مجلس شورای ملی، دولت، دربار
  • محمد باغستانی کوزه گر، سارا زمانی رنجبر گرمرودی صفحه 95
    وزیر در لغت به معنای معاون و مددکار می باشد و در اصطلاح، واسطه میان پادشاه و مردم است و به فردی که بارسنگین مملکت را عهده دار است گفته می شود. ظاهرا وزیر در برداشتن بار سلطنت و ریاست با سلطان متفق می باشد، بنابراین به این لقب، ملقب شده است.
    این عنوان در طبقات اجتماعی دوران ایران عصر ساسانیان وجود داشت. سپس در صدر اسلام به کار رفت. در زمان امویان نیز مفهوم وزیر بیشتر به معنای دینی آن به کار می رفت و وزیران در این دوره، به وزیر معروف نبودند و به عنوان کاتب و مشاور برای خلیفه بودند.این منصب تا زمان روی کار آمدن عباسیان عنوانرسمی نداشت.
    این پژوهش درصدد تبیین و چگونگی نقش،کارکرد و تحولات مقام حجابت،کتابت و وزارت از ابتدا تا پیش از خلافت عباسیان است و تلاش می کند که برای این سوال اصلی، پاسخ هایی احتمالی ارائه دهد:سیرتفاوت معنا، کارکرد و تحولات منصب وزارت از ابتدا تا پیش از خلافت عباسیان چگونه بوده است؟
    کلیدواژگان: حجابت، کتابت، وزارت، دوره پیامبر(ص)، خلفای راشدین، امویان
  • سید اصغر محمودآبادی، مجتبی منصوریان صفحه 107
    پس ازپیشروی مسلمانان در مناطق تحت سلطه ساسانیان، فرمانروایان مسلمان، به کمک ضرابخانه های باقی مانده از دوره ساسانی، سکه هایی مشابه سکه های ساسانی ضرب کردند که به آنها سکه های «عرب-ساسانی» می گویند. این درهم ها تغییرات اندکی نسبت به درهم های ساسانی داشتند و بر روی این سکه ها می توان اسامی خلفای راشدین، خلفای بنی امیه و یا حکمرانان محلی را دید.ضرابخانه های مختلفی مانند آذربایجان، ارجان، اردشیرخوره، اصطخر، بصره، کرمان،یزد، و... به ضرب این سکه ها می پرداختند.فراوانی این تعداد ضرابخانه ها در سطح کشور و همچنین عهد نامه های صلحی که مسلمانان با مردم شهرهای مختلفی در ازای پرداخت مبلغ قابل توجهی سکه که گهگاه به میلیونها درهم می رسید، به خوبی روشن می سازد که ضرابخانه های ساسانی با آمدن مسلمانان به ایران همچنان به کار خود ادامه داده ومی توان نتیجه گرفت که بر خلاف ادعاهایی که گفته می شود شهرهای قلمرو ساسانی با حمله مسلمانان رو به ویرانی رفتند، حداقل در این زمینه چنین ادعایی صحت ندارد.
    کلیدواژگان: ضرابخانه، ساسانیان، عرب، ساسانی سکه
  • نادر میرسعیدی، رقیه مردانی صفحه 129
    در این مقاله با عنوان «سیری در فرهنگ و تمدن ایران در دوره ساسانی و روم شرقی (بیزانس) و تاثیر متقابل دو امپراتوری بر هم» سعی شده توضیحاتی درباره چگونگی تاثیر متقابل و تحقیق در تشابه آثار بجا مانده از این تمدن ها بررسی به عمل آید.
    اهداف
    بررسی چگونگی روابط فرهنگی و تمدن ایران دوره ساسانی و روم شرقی (بیزانس) و تاثیراتی که دو امپراتوری بر هم داشتند.
    روش پژوهش: توصیفی، تشریحی و تحلیلی است.
    نتیجه کلی: این دو امپراتوری در تعارض های خود به سرزمین های یکدیگر بهانه های مختلفی برای جنگ و درگیری داشتند. بدون شک جنگ های ایران و روم شرقی(بیزانس) به نحو بارزی مهمترین و عامل تاثیرگذار در انتقال تبادلات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و هنری بین دو کشور بوده است. ایران دوره ساسانی در طی این تماس ها و جنگ ها آنچه را که برای پیشرفت فرهنگ و تمدن خود لازم داشت از روم شرقی (بیزانس) اقتباس کرد و در مقابل نیز بر فرهنگ آنان تاثیر گذارد.
    کلیدواژگان: ایران، ساسانی، روم شرقی، تمدن، فرهنگ، هنر
  • شهلا یوسف زاده چابک، نادر میرسعیدی، مهرناز بهروزی صفحه 148
    در ادوار مختلف تاریخ، منطقه آسیای مرکزی نقش مهمی را به لحاظ فرهنگی و تاریخی ایفا نموده وکوچ اقوام مختلف ازاین ناحیه به نواحی دیگردر روند تاریخ تاثیر بسزایی داشته است. درهزاره های پیش از میلاد مناطق وسیعی از آسیای مرکزی جولانگاه اقوام مختلفی از جمله سکاها بوده است، قومی کوچرو و نیمه متمدن که به علت کثرت اقوام ساکن،شرایط زندگی صحرایی،رفع نیاز های معیشتی جدید،ناچار به مهاجرت شده اند.منطقه آسیای مرکزی شامل نواحی استپی بود که شرایط آب و هوایی آن زندگی کوچروی را ایجاب می کرد واین امر موجب حفظ نوع زندگی بیابانگردی شده است.این قلمرو محل تلاقی گروه های بیشماری که مدام در حال حرکت و جابجایی از نقطه ای به نقطه دیگر بوده اند که متضمن اختلاط نژادی در بین اقوام یاد شده گردیده است.نفوذ سکاهانیز در هنراروپای شرقی وغربی آشکار وتصاویری ازاشیای بر جای مانده، بیانگر نوعی شیفتگی نسبت به جهان حیوانات است ودر هنر بخش اعظمی از اروپا تاثیر فراوان بر جای نهاده است.
    کلیدواژگان: سکاها، هنر، نژاد، کوچرو
|
  • Dr. Ebrahim Bavafa, Ali Khoshnami Page 25
    The governance of Saljogian was one of the governments in median periods that was formed by defeat of Gaznavian. In this period the extent of Saljogian emperor cat ended from western borders in China fill Roman sea and was created a powerful government in Iran, one that took until 595 (H.G), more than one century and a half. Saljogian were contemporary with 9 person of Abbasian in their 111-g, vernana-periods. They need to spiritual sapport and Confirmation of Abbasi successor for ad mition of their state. So they formalized Abbasi successor and in face of them succeed Peacful Politic and try to make a deep relation white them. In other hand this system with political changes in Iran and Bagdad and more importance of all, the weakness of Al-e-Boye, they have used of this historical opportunity and come to them as power lever and restruction of succession and say lecture to name of them. In this paper, we want to consider effectful in political communications from Togrol periods to Barkiarag with Abbasi successions and effects of its results.
    Keywords: Toghrol, AlebArsalan, Malekshah, Alghaem, Almoghtada, Political positions
  • Dr Ehsan Eshraghi, Hasan Shadpoor Page 48
    As We know the sovereignty of mogul and Ilkhanian organization in Iran are considered as an important period of time in history in this country. Taxcation system which was used during this period hadspecial characteristics which rooted in their traditions and every one was forced to pay their tax. This way of taxcation and traditions among moguls were accepted by all and used as long as it was to their interests. The book Nozhato-ol-Gholob written by Hamdola – Mostofi Ghazvini is a book in which some information have been given about the way how tax was collected and its amount. Since’ Hamdola-Mostofi was directly involved in the current issues of the time and office work his sources and reports are of much importance to us. The Present paper attempts to look at the ways and the system of how taxcation was carried out during Iilkhanian period. With emphasize on Nozhato-Ol-Gholob work.
    Keywords: Iran, Iilkhanan, Nozhato, L, Gholob, Hamdola, Mostofi, tax
  • Dr. Hojjat Fallah Atotkar, Dr. Javad Sakha, Yahiya Arai Bakhsh Page 66
    Conclusion Emergence and extent of modern and progressive ideas at the same time increasing the Constitutional Movement in Iran, on the west ready for new associations and activities and many legs of the modern European opened. As for spase Iran Awakening Lodge shortly after the Constitutional Revolution was founded in Tehran And the First World War (August 1911 / Ramadan 1332) 135 activists and leaders took the constitutional membership. But in the midst of what was important, and the main objective of this research project will provide Effects that relations between Iran Awakening Lodge, the first official event of Freemasonry, and has established centers of power in the constitutional era. In the course of the novel structural features that had emerged after the revolution, The highest attention to the centers of political scans:1 - Persian national assembly2 - Government3 - CourtLodge, who raised the awareness of features of the new era,The Vasthayjad relations and bilateral relations with each of the three major centers mentioned in the Age of Constitutional bodies for political power and cultural influence in Iran, The center attracts people from all attachments were Trying to enforce and deepen and develop your unique ideas in modern Iranian society and was growing. Due to the establishment of the National Assembly and the Constitutional Movement was a major process, Most attention in the Lodge had its own relationship. In addition to accepting some of its members, who number an overview of the main characters in relations between the Lodge and the Assembly considered, Effects of some of the ideas and practices of bills introduced in the Assembly or Msvbhhay Masonic apron to the left Suggests that the main centers of power in the era of relations with the National Assembly has the constitutional maximum. After assembly, the government's most effective tool in the overall level of performance was in Association of powers in the Constitution as the second era of awakening the attention Lodge made many public sector managers and elected a member of brokers. This shows the interest in having a Lodge for a considerable part of the body's state constitutional era. But because modern Freemasonry French approach, based on a political fight with the oppression of wire, trying to reduce the absolute authority of court And it would create a barrier to Fzvnkhvahyhay. It is natural that the minimum established relations with the Qajar court, rather than the symptoms of the conflict between them is more broad. Although few addicted Qajar princes and associates of the court and the other was a member of Mason Lodge stood. With the onset of World War I in August 1911/1332 during which France was involved in it, A way to continue the activities of the subordinate lodges of Freemasonry's Awakening was closed And distance a week after the war began, most East (Grandavryan) France tacitly asked the attention of the box to give his important international meetings. Subsequently, Iran Awakening Lodge campaign officially closed, then on the other it did not constitute a formal meeting.
  • Mohammad Baghestani Koze Gar, Sara Zamani Ranjbar Page 95
    Minister literally means deputy and assistant and so is an intermediary between the king and the people. And is the person who is responsible for the heavy country's burden. Apparently Minister in taking monarchy and presidency’s burdan allied with the king. Thus, it is nicknamed to this epithet. There was this title in Sassanian period and in early Islam was used. The minister concept also at the time of the Omavian was more used in its religious meaning. And ministers of this period, were as scribers and mentor for the Calliph. This position until the rise of the Abbasians had no official title. This research deals with the role of Minister, application and transformation of Hejabat, scribing and Ministry from the beginning to prior to the Abbasians Calliphate. And tries to offer possible answers for this question: How was the garlic of difference in meaning, function and evolution of the minister position from the beginning to prior to the Abbasians Calliphate.
    Keywords: Hejabat, Scribing, Ministry, the Prophet period, khalifah ar rashidin, Omavian
  • Dr. Seyed Asghar Mahmood Abadi, Mojtaba Mosooriyan Page 107
    Afther muslims onrush in areas that were in Sasanian subject, muslem rulers mint coins in assistance of Sasanian mints that similar of sasanid coin and told them “Arabicsasanid coins”.This coins have few difference than Sasani coins and on this coins it seen the name of al-Rashidin caliphs, Bani Omavid and native ruler.The different mints been minted this coins as Azerbaijan,Arjan,Ardashir Khure,Estakhr,Kerman and yazd.Plenty of this mints in the over country and treats between muslims and people of several towns that this towns must have pay more quantity money that sometimes arrived to coin millions, it can be understand goodly that so the mints Sasanian do mint with coming muslims and it can conclude that opposite of remarks told the towns of territory sasanian go on the destruction with attack muslims, at least in this subject this remark is not correct.
    Keywords: Mint, sasanian, Arabic, Sasanid, Coin
  • Dr. Nader Mir Saeedi, Roghayeh Mardani Page 129
    In this study with the title of “Search the Culture and Civilization of Iran and Byzantine at Sassanid era and mutual effect of to Empires” it has been tried to present explanations about the interactions between the two empires and their influence on each other, and an investigation into the remains from these two empires has been conducted.
    Objectives
    to study the cultural relations between Sassanid Empire and Byzantine Empire in the Sassanid era and the effects of both empires on one another.
    Methodology
    descriptive, explanatory, analytical General
    Result
    these two empires had different excuses to commit aggressions against each other. Sassanid-Byzantine Wars were undoubtedly the main reason which affected the political, social, artistic, and cultural relations between the two countries. Through all these relations and wars, Iran in Sassanid era, borrowed all that was necessary for the development of its culture and civilization from Byzantine and affected their culture in return.
    Keywords: Iran, Sassanid, Byzantine, civilization, culture, art
  • Shahla Yosef Zade Chabok, Dr. Nader Mirsaeedi, Dr. Mehrnaz Behroozi Page 148
    During different periods of the history, the central Asia has played an important role with respect to historical and cultural issues and migration of various races from a region to another region has significantly influenced the process of the history. Thousands years B.C wide areas in central Asia were selected by different races including the Scythian which was considered as a migrating and semi civilized race and was forced to migrate because of the increased number of the resident races, living conditions in the desert and satisfaction of living needs. Central Asia included steppes areas which demanded migration and this maintained desert wandering. This territory was an interface for many groups which were moving and relocating from a place to another place and it was assuring racial interactions among these races. The Scythians’ influence on the western and eastern arts has been clear and images from the items remained indicate that there have been a kind of infatuation toward animal world. It has. mostly affected the European art.
    Keywords: The Scythian, Art, Migrating race, Race